niedziela, 30 sierpnia 2015

KULINARIA


MNIAM *-* oznacza tylko jedno :D CZAS NA COŚ PYSZNEGO! 



BANANOWIEC






Składniki:
Ciasto: 
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 1,5 szkl. mąki tortowej 
- 1 łyka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
Krem:
- 1,5 szkl. śmietanki kremówki
- 3 banany
- 15 dag wiórek kokosowych
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- prażone wiórka kokosowe

Wykonanie:
1. Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, a następnie wsypać powoli do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec dodać olej i wodę. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec ok. 30 minut w tepm. 180 stopni. 
2. Masa: Śmietankę ubić na sztywno, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Banany pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem, dodać do ubitej śmietany. 
3. Upieczone i wystudzone cisto przekroić na dwa placki, przełożyć kremem. Wierzch i boki również cienko posmarować. Obsypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoty kolor. 






KORA DRZEWA






Składniki:
Ciasto bakaliowe:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- po 10 dag zmielonych i posiekanych orzechów
- 10 dag wiórek kokosowych
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:
- 1,5 kostki masła
- ok. 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
Oraz:
- puszka brzoskwiń lub ananasa 
- 2 op. delicji
- 2 czerwone galaretki

Wykonanie: 
1. Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Wsypać bakalie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wlać do formy (24/36 cm). Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa placki. 
2. Brzoskwinie (lub ananasy) odsączyć i pokroić w krostę. Ugotować galaretkę i wystudzić. 
3. Masa: masło utrzeć z cukrem. Dodać kawę i dokładnie ucierać. 
4. Spód ciasta posmarować 1/3 masy kawowej, ułożyć delicje i ponownie posmarować 1/3 masy. Całość przykryć drugim plackiem, posmarować resztą masy. Wyłożyć brzoskwinie i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.






CZEKOLADOWIEC





Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 90 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- ulubiony dżem np. wiśniowy

Wykonanie:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, po czym ostudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem. Następnie pojedynczo wbijać jaja i mieszać, aż połączą się z masą. 
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z roztopiona czekoladą. Ucierać. ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy i piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Wypiek ostudzić, przekroić na pół i posmarować dżemem lub marmoladą. Wierzch można udekorować polewą czekoladową. 


SMACZNEGO! 


~Marcelina 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz